Van kennis, naar ervaring, naar wijsheid.
Van geest, naar lichaam, naar ziel.
Van denken, naar doen, naar zijn.
Persoonlijkheid
Hoe je denkt, handelt en voelt, creëert je persoonlijkheid. We hebben meer dan 50 duizend gedachten per dag. En het overgrote deel van deze gedachten zijn dezelfde als de dag ervoor. Dat gaat via een vicieuze cirkel. Dezelfde gedachten zullen leiden tot dezelfde keuzes en dezelfde keuzes zullen leiden tot hetzelfde gedrag. Hetzelfde gedrag leidt tot dezelfde ervaringen en dat leidt weer tot dezelfde emoties. En die emoties leiden weer tot dezelfde gedachten. Zo is de cirkel rond. Je persoonlijkheid bestaat zodoende grotendeels uit een reeks onthouden gedragingen, overtuigingen, percepties, attitudes en emotionele reacties.
En je persoonlijkheid creëert je persoonlijke realiteit, hoe jij je omgeving ziet en ervaart.
Vaardigheden
Een vaardigheid ontstaat door de kracht van herhaling. Het wordt een gewoonte. Het betekent dat je lichaam net als je geest weet wat het moet doen. Je hoeft er niet meer over na te denken. Je hebt met je geest je lichaam beïnvloed. Zoals het vaak gebruikte voorbeeld van leren fietsen. Na veel oefenen, herhalen, hoef je er nu niet meer over na te denken. Je lichaam weet precies wat het moet doen. Het is een gewoonte geworden.
Een gewoonte is dus een set automatische onbewuste gedachten, gedragingen en emoties die zijn verworven door veelvuldige herhaling. Er is binnen de neurowetenschappen het principe: “neurons that fire together also conspire together”. Het gevolg hiervan is dat je na verloop van tijd constant dezelfde circuits afvuurt in je brein, in dezelfde volgorde, patronen en combinaties. Door dit systeem wordt de bedrading in je hersenen aangelegd en dit bepaalt uiteindelijk je identiteit. Rond je 35ste levensjaar is dit proces zo vaak herhaalt, zo volledig en onbewust vastgelegd, dat je lichaam het nu beter doet/weet dan je brein. Een voorbeeld hiervan is dat moment, dat je jouw pincode niet meer weet, maar als je voor de pinautomaat staat, tik je automatisch je pincode in. Je lichaam herinnert zich wat je geest niet meer wist, omdat je het zo vaak hebt herhaald. Het is opgeslagen in je lichaamsgeheugen.
Veranderingen in gang zetten
Als je besluit tot verandering in je leven, anders denken, doen en ervaren, of je wordt gedwongen anders te denken, doen en ervaren op je werk, is het logisch te starten met het veranderen van je gedachten. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Er gebeurt dan namelijk ook iets in je lichaam. Dat gaat protesteren, aangezien je jouw lichaam hebt geconditioneerd tot de situatie waarin jij je bevindt door jarenlange herhaling. Je hoort kleine stemmetjes in je hoofd die je tegenhouden te starten met je verandering. Het "voelt" niet goed, je denkt toch niet te kunnen veranderen. Zoals je jarenlang met je geest je lichaam hebt beïnvloed, waardoor er een stevig en overtuigend lichaamsgeheugen is ontstaan, zul je nu het proces moeten omdraaien. Daarom is het goed je te richten op het lichaam. Wat vertelt je lichaam je? Soms is dat oncomfortabel. Dat is het moment dat jij de verandering inzet. Vaak willen we dat niet voelen en vallen we terug in oude, vertrouwde patronen, dezelfde manier van denken, doen en voelen. We denken dan “dit klopt”, aangezien het lichaamsgeheugen dit herkent. En zo houden we onbewust onze oude systemen in stand.
Het veranderingsproces vereist het snoeien van synaptische verbindingen en het ontwikkelen van nieuwe verbindingen. De eerste stap is het leren (h)erkennen van de emoties en overtuigingen die opgeslagen zijn in het lichaamsgeheugen. Dit bewustwordingsproces zorgt ervoor dat het lichaamsgeheugen weer teruggebracht wordt naar de geest. Zo kun je met je geest jouw lichaam helpen de emoties en overtuigingen te leren vergeten. Door het lichaam opnieuw te conditioneren zorg je voor een nieuwe geest en een nieuwe emotie. Formateren en herprogrammeren via het lichaam, door vertrouwd te raken met je lichaam en onbewuste gemoedstoestanden. Dit doe je keer op keer, zodat je nieuwe circuits blijft afvuren in je brein, net zolang tot dit goed voelt en het een nieuwe gewoonte wordt, met nieuwe gedachten, gedrag, ervaringen en emoties.
Lichaamsgeheugen
Van kennis, naar ervaring, naar wijsheid. Van geest, naar lichaam, naar ziel. Van denken, naar doen, naar zijn. Het aanpassen van het lichaamsgeheugen verloopt dus via het doen, het ervaren. Door ervaringen en herhalingen is het lichaamsgeheugen ontstaan. Verandering verloopt door nieuwe ervaringen toe te voegen en nieuw gedrag, nieuwe gedachten en nieuwe emoties vaak te herhalen. Deze nieuwe ervaringen, gedachten en emoties zullen de plaats innemen van de oude ervaringen, gedachten en emoties en dit leidt tot nieuw gedrag. Dat is veel makkelijker dan het afleren van oud gedrag. Iets niet
meer doen geeft ook een heel andere energie dan iets anders
aanleren. Denk maar eens aan niet meer zo drammerig doen versus meer geduld opbrengen. Waar krijg je meer energie van? Veel lachen zorgt bijvoorbeeld ook echt voor een beter gevoel. Je geeft je lichaam het seintje dat je goed in je vel zit, waardoor jij je ook geestelijk beter voelt. Doe je dit echter in een lichaamshouding, die jouw lichaam herkent als een pijnervaring, dan zal jouw lichaam het aanpassen van je geest verhinderen. De van buitenaf toegevoegde verandering is niet consistent met je lichaamsgeheugen. Zo belangrijk en samenhangend is het lichaamsgeheugen met je geestelijk geheugen. Iets waar organisaties die in een veranderproces zijn beland veel meer aandacht aan zouden mogen besteden. Zeker na deze week van de werkstress, waarin we allemaal weer even extra hebben stilgestaan bij het belang van omgaan met werkstress. Stress wordt ook opgeslagen in het lichaamsgeheugen. Let daarom eens extra op je lichaamshouding. Het kan je helpen beter in je vel te zitten. Kop op!