Trauma en verlies

De raakvlakken van trauma en verlies
Trauma en verlies. Bij allebei krijg je te maken met heftige emoties. Dat kan zowel naar binnen als naar buiten gericht zijn. En bij beide is er tijd nodig om het trauma of het verlies te verweven met het leven. 

Naast de leuke dingen in het leven maken we allemaal ook minder leuke dingen mee. Dat is evident aan het leven zelf. Meestal vergeet je de vervelende gebeurtenissen op den duur weer, maar soms blijft het terugkomen. En als je daar last van ondervindt, dan spreken we over een trauma. Een trauma gaat meestal gepaard met heftige emoties.


Ook bij een verlies heb je te maken met heftige emoties. Denk aan het verlies van een geliefde, verlies van een relatie, verlies van je gezondheid, verlies van je baan. Ook bij een trauma heb je te maken met verlies. Het verlies van vertrouwen, verlies van de grond onder je voeten, verlies van... 


Zowel bij trauma als bij het rouwen om een verlies kun je verschillende klachten ervaren:

  • Ongeloof. Het is te groot. Je kunt het niet bevatten.
  • Verdriet. De pijn van het verdriet kun je zowel geestelijk als lichamelijk voelen.
  • Schuld. Je hebt iets gezegd of gedaan waardoor je denkt dat alles dat er gebeurd is jouw schuld is.
  • Boosheid. Wat er is gebeurd is niet eerlijk. Je bent boos, op de situatie, op de ander, of soms ook op jezelf.
  • Eenzaamheid. Je hebt het gevoel dat niemand begrijpt wat er in jou omgaat. Je voelt je eenzaam en alleen, omdat je iemand mist, of omdat je denkt dat niemand je begrijpt.
  • Somberheid. Je hebt minder zin in leuke dingen doen.
  • Lichamelijke klachten. Dat kan zich op verschillende manieren uiten, zoals:

           - slecht slapen

           - minder zin in eten

           - slechte concentratie

           - snel moe

           - gespannen spieren

           - onrustig en overactief

           - hoofdpijn

           - darmklachten

           - hartkloppingen


Praten over je trauma en je verlies helpt. Wat vaak wordt overgeslagen is het werken met het lichaam, terwijl het verlies en het trauma ook in je lichaam wordt opgeslagen. Het kost ook tijd. Vaak willen we te snel. Neem de tijd. Rust is een belangrijke element in het proces van het verweven van de gebeurtenis in je leven. Vertragen.


Eye Movement Desensitization and Reprocessing

Eye Movement Desensitization and Reprocessing, EMDR, maakt gebruik van het links-rechts signaal in de hersenen tijdens de herinnering aan de gebeurtenis, waardoor de hersenen als het ware worden afgeleid en de emotionele lading van de traumatische gebeurtenis afneemt. Het is een effectieve behandelmethode bij trauma. Ook angsten, ongewenste overtuigingen of fobieën kunnen met EMDR worden behandeld. Er zijn drie zintuiglijke manieren om het links-rechts signaal te geven, namelijk visueel, auditief en tactiel: via oogbeweging, geluidsignaal en aanraking. Als lichaamsgericht psycholoog werk ik via het tactiele signaal. De tactiele benadering heeft op de meeste mensen geruststellende werking. Dit ontstaat doordat bij aanraking het hormoon oxytocine wordt aangemaakt. Dit hormoon is een natuurlijke rem op de amygdala, waardoor angst en stressgevoelens verminderen.  Ook stabiliseert  oxytocine de werking van het stresshormoon cortisol en zorgt het voor ontspanning, rust en geborgenheid. Allemaal ondersteunende elementen voor de behandeling.


EMDR kan onderdeel zijn van een behandeltraject. Je hebt een heftige gebeurtenis meegemaakt en daar blijf je last van houden. Soms weet je niet meer waar je de emotionele reactie vandaan komt. Je hebt bijvoorbeeld last van angst tijdens een sollicitatie, of spreken voor grote groepen, en slaat dicht of begint te stotteren. Je zit niet lekker in je vel en je voelt je emotioneel onstabiel. Eerst onderzoeken we waar de angst of emotionele reactie vandaan komt. Met die specifieke gebeurtenis gaan we aan de slag met EMDR.


Ik zal je vragen je ogen te sluiten. Op het moment dat je de gebeurtenis levendig voor je ziet, heb je hem in je werkgeheugen geplaatst. Terwijl je de gebeurtenis voor je blijft zien, start ik met het links-rechtssignaal, waardoor het werkgeheugen wordt afgeleid. Het werkgeheugen raakt vol en de nare gebeurtenis verliest langzaam zijn emotionele lading.

Mijn raakvlakken met trauma en verlies

Mijn eerste grote verlies was het verlies van mijn vader op mijn 14de jaar. Hij maakte zelf een einde aan zijn leven. Ik heb me in die tijd heel eenzaam gevoeld. Omgaan met dit verlies deed ik door te vluchten in sociale contacten. Ik ging veel uit, lachte veel, maakte plezier. Echter alles met een masker op, zodat niemand mijn grote verdriet zou zien. Ik was onrustig en overactief. Ook had ik last van schuldgevoelens, boosheid en ik kreeg lichamelijke klachten zoals last van mijn darmen.

Mijn eerste trauma liep ik op tijdens een overval op het postkantoor waar ik die dag werkte. Ik was zwanger van mijn eerste kindje en kon alleen maar denken "als mijn kindje maar niets overkomt". Eén overvaller had een pistool op het hoofd van een klant gericht en dwong mij zo de deur van de (toen nog) beveiligde ruimte te openen. Vanaf dat moment weet ik wat het is om in je broek te plassen van angst. Het had niet veel gescheeld of ik had het niet droog gehouden. Hij wachtte 4 minuten tot de kluis open kon en haalde in de tussentijd mijn kassa leeg. Hij sloeg de postbode neer die nietsvermoedend de post kwam ophalen. Na afloop moest ik mijn sleutels afgeven. Zodra ze weg waren, ben ik met een klant naar een restaurant aan de overkant gelopen en heb daar de politie gebeld. Tijdens dat gesprek stopte mijn spraak ermee. Ik kon letterlijk niets meer zeggen. Nu begrijp ik wat er gebeurde, toen niet... Ik heb er een blog over geschreven, die lees je hier.

Na deze gebeurtenissen volgden er nog meerdere verliezen, zoals het verlies van mijn relatie, het verlies van een jeugdvriendin, twee keer het verlies van mijn baan en het verlies van mijn tweede lange relatie. 

De laatste traumatische gebeurtenis is het verlies van mijn schoonzoon, waarbij ik ook bijna mijn dochter verloor. Deze gebeurtenis riep naast de nieuwe pijn ook veel oude pijn op. Een jaar van verwarrende gevoelens, veel lichamelijke klachten als gespannen spieren, gespannen kaken, darmklachten, hartkloppingen, oorsuizen, slecht slapen. Mijn draaglast was dit keer te groot voor mijn resterende draagkracht. En toch ging mijn leven voor de buitenwereld 'gewoon' door. De worsteling vond vooral aan de binnenkant plaats. Ik heb hulp gezocht om te praten en veel gelezen over trauma en verlies. Het heeft mij geholpen, al heb ik gemerkt dat het mij niet lukt zonder ook met mijn lichaam aan de slag te gaan. De spanning is uit mijn hoofd, maar zit nog in mijn lichaam. Dat kost tijd.

Praten over je trauma en verlies

Als je wilt praten met een ervaringsdeskundige, dan kun je een vrijblijvende afspraak maken voor een kennismakingsgesprek van 30 minuten. Deze kennismaking is kosteloos, zodat jij je vrij voelt om een andere gesprekspartner te kiezen zonder al kosten te hebben gemaakt. Als de klik er tussen ons is, plannen we het eerste gesprek in.


Op het gebied van trauma en verlies werk ik volledig op intuïtie. Het kan zijn dat we met het lichaam aan de slag gaan, of met de herinnering of de beelden via EMDR. Het tarief voor deze gesprekken € 90,= per uur. Het bedrag is incl. btw.


Mijn verleende zorg komt niet in aanmerking voor vergoeding vanuit de zorgverzekering.


Annuleren

Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je de afspraak moet verzetten. Dit kan kosteloos tot 48 uur voorafgaand aan de afspraak. Daarna wordt er 50% in rekening gebracht.

Praten over je trauma of verlies? Neem contact met me op!

Een afspraak boeken
Share by: